tórikus kontaktlencsék

A tórikus kontaktlencsék az olyan látás elégtelenségeket javítják amik a torzult képek megítéléséhez köthető. Összeköthető az asztigmatizmussal, ezért a tórikus kontaktlencséket gyakran asztigmatikus lencseként is ismerik. Habár mind a két elnevezés helyes, többnyire a tórikus lencsék használata népszerűbb, mivel ez a kontaktlencse formájához kötött. Valójában, a “torus” egy két-dimenziós, gumiabroncshoz hasonló forgó felület.
Az asztigmia egy olyan látás elégtelenség ami az aszimmetrikus szaruhártyához köthető, homályos látást okoz, mivel a napsugarakat két különböző ponton a gyűjti össze a retina, nem egy ponton mint ahogy kellene. Az asztigmatikus kontaktlencsék fénytörő hatást biztosítanak a használók számára függőlegesen és keresztbe, így javítja a látás elégtelenségeit.

A tórikus, merev kontaktlencsék

Fontos, hogy asztigmatikus lencsét csak szakemberrel való egyeztetés után válasszon, annak érdekében, hogy a lencse tökéletesen illeszkedjen szeméhez és javítsa látását szem tájolása és pozíciója szerint. A rosszul kiválasztott kontaktlencse ronthat szemén. A tórikus kontaktlencsék vékony és merev anyagból is készülhetnek. A vékonyabb lencsék kényelmesebbek de pontosabb kiválasztást igényelnek. A merev kontaktlencsék stabilabbak, viszont nem védik a szemet a szárazságtól, a vékonyak viszont igen.

Tórikus kontaktlencsék, vagy asztigmatikus kontaktlencsék? Az elnevezés kérdése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.