Milyen paraméterei vannak a kontaktlencséknek?

A kontaktlencsék különbözősége függ például a lejárati dátumtól és más kritériumoktól, mint például a szín és más alapvetőparaméterek, amelyek javítják a látásproblámát. Fontos, hogy kiválasszuk a megfelelődioptriát, a megfelelő kontaktlencse típust, ahhoz hogy olyan kontaktlencsét viseljünk, ami segít a tökéletes látásban és kényelmes viseletet biztosít. A dioptria, görbület, átmérő, cilinder, tengely, a legfontosabb paraméter.

Szférikus dioptria-Optikai dioptria – PWR

A szférikus dioptria más a kontaktlencséknél, mint a szemüvegnél. Távollátók számára magasabb dioptriás a kontaktlencse, mint a szemüveg, ezzel szemben a közellátóknál pedig alacsonyabb dioptriás a kontaktlencse, mint a szemüvegük.

Kontaktlencse görbülete

A görbület, más néven convexity szög, a kontaktlencse szemgolyóra való illeszkedéséhez kötődik. A kontaktlencsék nem tapadhatnak túlzottan a szemekhez, hogy ne akadályozzák a könny áramlását. Másrészt, a kontaktlencsék nem tapadhatnak túlságosan laza módon sem, annak érdekében, hogy a használók ne érezzenek kényelmetlennek. A megfelelőparaméterek, például a megfelelőgörbületet a szemvuzsgálat alkalmával a szemészorvos határozza meg a páciens részére.

Átmérő-DIA-

A kontaktlencséknek teljesen el kell fedniük a szaruhártya területét. Ezért a kontaktlencséknek tökéletesen kell illeszkednie a használók szemére, hogy megfelelőlátást eredményezzenek.

-CYL dioptria- és cylinder -fok-

Az asztigmatikus látásproblémával rendelkezőembereknél nagyon fontos a tengely és a cilinder meghatározása az éles látás érdekében.

Hidratálás foka

Ez a vízmennyiségétjelenti a kontaktlencse anyagában. Általában a jó hidratálási érték körülbelül 38% és 74% között van.
Minél magasabb a lencse hidratációs mértéke, annál nagyobb az oxigén-áteresztőképessége is.

Oxygénáteresztőképesség

A szemgolyónak szüksége van oxigénre a megfelelőműködéshez. Az oxigén-áteresztőképességet a hidratáció foka, mértéke határozza meg. A kontaktlencse ne legyen túl nagy, se túl vékony, és ne veszítse el formáját a behelyezéskor. Ezért, a hidratáció mértéke és a vastagság a legfontosabb paraméterek az oxigénátersztőképesség tekintetében.