Érzékeny szeműek is viselhetnek kontaktlencsét!

A szem a legfontosabb érzékszervünk, amely a világ dolgainak megcsodálásához is nélkülözhetetlen. Akik fénytörési hibákkal rendelkeznek, azok tudják igazán, mekkora segítség és megkönnyebbülés lehet a megfelelő szemüveg viselése. Sokan vannak azonban, akik a szemüvegnél nagyobb fokú kényelemre törekednek. A kontaktlencse viselésével szinte el lehet felejteni a látásproblémákat, és a megfelelő paraméterekkel rendelkező lencsék maximálisan kényelmesen viselhetőek. 

A lencsekínálat minden korábbinál szélesebb, és míg korábban a kemény lencsék számítottak piacvezetőnek, addig napjainkban a könnyen megszokható, bárki által egyszerűen használható lágy kontaktlencsék a leginkább elterjedtek. Napi, kéthetes, vagy akár egy hónapig éjjel-nappal viselhető kontaktlencsék közül válogathatunk, így mindenki megtalálhatja az egyéni igényeinek megfelelő megoldásokat. De mi a helyzet akkor, ha érzékeny szemmel rendelkezünk? Le kell mondanunk a kontaktlencse előnyeiről? 

Szemszárazság és érzékeny szemek?

Az érzékeny szemek gyakran szemszárazsággal is együtt járnak. Ez utóbbi sokszor visszavezethető a számítógép előtti munkavégzésre. A monitorra meredve hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pislogásról, ami alapesetben a könnyfilm képződését segítené elő. A szemek kiszáradása különösen problémás lehet akkor, ha kontaktlencsét viselünk. Jó hír azonban, hogy manapság már olyan lencsék is elérhetőek a kínálatban, amelyek a hagyományos típusoknál ötször magasabb oxigénáteresztő-képességgel rendelkeznek. Ennek köszönhetően nem jelentkezik irritáció, kivörösödés. A hidratáltabb felülettel rendelkező lencsék gondoskodnak a kényelmes viselésről, ráadásul a behelyezés is rendkívül egyszerű. Vannak olyan kéthetes lencsék, amelyek igény szerint egy hétig akár éjjel-nappal viselhetőek, de napi kontaktlencsék is elérhetőek érzékeny szemekre, melyek mellé kontaktlencse tisztító folyadék használata sem szükséges. 

A napi lencsék nagy előnye, hogy a fertőzések és irritációk biztosan elkerülhetőek. Nem jelentkeznek lerakódások a lencse felületén, és másnap egy teljesen új, steril lencsét lehet használni. Mindennek köszönhetően az allergiás tünetekkel rendelkezők is gond nélkül kihasználhatják a kontaktlencse előnyeit. 

Hidratálás belülről

A szemek irritációja gyakran visszavezethető a hidratáltság hiányára. Fontos, hogy a folyamatos számítógép használat során legalább félóránként álljunk fel a gép elől, nézzünk a távolba, ezzel pihentetve a szemet és gondoskodva a megfelelő könnytermelésről. A klímát rendszeresen tisztíttassuk, ellenkező esetben a baktériumok és vírusok könnyen a szem irritációját, fertőzését okozhatják. A külső tényezők kiiktatása mellett a belső hidratáltságra is célszerű figyelni. Fogyasszunk elegendő folyadékot, hiszen ez befolyásolhatja a szemek hidratált állapotát. 

Nem csak a kontaktlencse kínálatban találhatunk érzékeny szemekhez ideális fajtákat, hanem a tisztító folyadékok piacán is. Akár az online rendelés kényelmét kihasználva is hozzá lehet jutni ezekhez, méghozzá prémium kategóriás márkáktól. A látás épsége és a fénytörési hibák kiküszöbölésének érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő eszköz alkalmazása. Ha nem kedveli a szemüveget, vagy helyette kényelmesebb megoldást választana, akkor érzékeny szemekkel sem kell lemondania a kontaktlencse viseléséről. A hidratált felülettel rendelkező, nagyfokú oxigénáteresztő képességgel bíró kontaktlencsék ideális választásnak bizonyulnak az érzékeny szemek számára is.