Ellenjavallatok kontaktlencse viseléssel kapcsolatban

Habár a kontaktlencse a szemüveg legjobb alternatívája a legtöbb ember számára, mégsem használhat mindenki kontaktlencsét feltételek nélkül. Ennek okait lentebb fejtjük ki.
A kontaktlencse gyártóknak és a szemészeknek is megfelelően kell tájékoztatniuk a használót az ellenjavallatokkal kapcsolatban, mivel a kontaktlencse nem megfelelő viseléséhez kötődő problémák listája hosszú.

 • Allergiák
  A használók kontaktlencse viselésével kapcsolatos betegségek a kontaktlencse anyagára való allergia miatt lépnek fel. A kontaktlencse anyaga mellett az ápolófolyadékok és a lencse felületén összegyűlő szennyeződések szintén okozhatnak betegségeket.
 • Kor
  Habár a kor nem meghatározó tényező a kontaktlencse viseléssel kapcsolatban, figyelembe kell vennünk, hogy 8-9 vagy attól fiatalabb gyerek számára nem felírható kontaktlencse. A döntés, hogy a kontaktlencsét felírhatják-e a gyerek számára a szülőtől függ, mivel néhány esetben a kontaktlencse megfelelő eszköz lehet látásuk javítására amennyiben látás rendellenességük összetett. Máskülönben nincs maximum korhoz kötés a kontaktlencsékkel kapcsolatban.
 • Hormon rendellenességek
  Hyperthyreosis hormonális betegség esetében nem használható kontaktlencse. Szemszárazság és kidülledő szemek jellemzik a betegséget.
 • Immunbetegségek
  Az immunális rendellenességek növelik a fertőzések esélyét. A kontaktlencse olyan felület ahol könnyen össze gyűlhetnek és elterjedhetnek a baktériumok.
 • Előrehaladott diabétesz
  Az immunbetegségekhez hasonlóan az előrehaladott diabétesz is fertőzésekhez vezethet.
 • Irritációk és fertőzések
  Fertőző kötőhártya-gyulladás esetén nem használható kontaktlencse
 • Életmód
  A munkakörnyezet, illetve azok a helyek ahol sok időt töltünk szintén befolyásolhatják a kontaktlencse viselést. Nem javasolt erősen légkondicionált, fűtött vagy poros környezetben való kontaktlencse viselés.
 • Szemszárazság
  Abban az esetben lép fel, ha a szem nem állít elő megfelelő mennyiségű könnyet. Azonban a szemcseppek és más hidratáló készítmények orvosolhatják a szemszárazságot.
 • Pszichológiai korlátok
  Akik félnek a kontaktlencse behelyezéstől, ebbe a csoportba tartoznak.

A kontaktlencse viselés egészségi állapottól függően ajánlható. Szemésszel való konzultáció szükséges kontaktlencse vásárlás és viselés előtt.