Kontaktlencsével nagyobb látáshibák is korrigálhatóak!

A tökéletes látás nélkülözhetetlen, így ha bármilyen fénytörési hiba jellemzi szemeid, célszerű azonnal szakemberhez fordulni. Napjainkban a korrekcióhoz szemüveget vagy kontaktlencsét is választhatsz, de ha végleges megoldást keresel, akkor a lézeres műtét is megoldást kínálhat. A tapasztalatok szerint a szemüvegek mellett a kontaktlencsét előnyben részesítők száma is egyre nő. A korszerű lencsék akár nagyobb látáshibák esetén is kifogástalanul alkalmazhatóak.

Kis kontaktlencse-történelem

Tudtad, hogy a kontaktlencse viselésének története egészen a XV-XVI. századig vezethető vissza? Ekkor már megszülettek azok az elméletek, amelyek a kontaktlencse alkalmazásáról szóltak. Elsőként a XVIII. században Thomas Young próbálkozott konkrét kontaktlencse készítésével és viselésével, bár ez ekkor még korántsem hasonlított a ma használatosakhoz. A lencsék fejlődése során az üvegből készült típusok törékenyek, sérülékenyek és természetesen veszélyesek is voltak a szem számára. Idővel megjelent az úgynevezett szerves üveg, majd a hidrogél. Ez utóbbiból készülnek ma is kontaktlencsék, melyeket különféle látáshibákhoz használnak az emberek. A nedves, lágy és rugalmas lencsék kényelmesen viselhetőek, vékonyak, és légáteresztőek, mely utóbbi szempont korántsem elhanyagolható.

Ma már vannak olyan kontaktlencsék, melyeket kizárólag esztétikai célból használnak, és a szivárványhártya színét igyekeznek ilyen módon megváltoztatni. Az UV védelemmel ellátott kontaktlencsék iránt is sokan érdeklődnek, ám a legtöbben megelégszenek a hagyományos lencsékkel, melyek speciális védő bevonattal rendelkeznek, és akár a számítógép előtti munkavégzéshez is fokozottan ajánlottak.

Nagymértékű látáshiba esetén is ideálisak!

Általában a +/- 6.0 D fölött beszélhetünk nagymértékű látáshibáról. Ilyenkor a megfelelő korrekciós eszköz nélkül igen nehéz a mindennapi élet. A szemüveglencsék ugyan már vékonyított változatban is elérhetőek, de esztétikai szempontból sokan inkább a kontaktlencsék mellett döntenek. A kontaktlencse a megfelelő paraméterekkel egyáltalán nem érezhető, viselésének köszönhetően pedig a szemüveg hátulütőiről is le lehet mondani. A látómezőt így nem korlátozza a szemüvegkeret, nem párásodik a lencse, és tökéletesen illeszkedik bármilyen megjelenéshez éppen láthatatlansága miatt.

Kiknek javasolt a kontaktlencse viselése?

Tulajdonképpen mindenkinek. Ami azonban nagyon fontos, az a megfelelő szakember megtalálása. Nem csak a helyes használat elsajátításában segíthet, hanem abban is, hogy a minden szempontból megfelelő paraméterekkel rendelkező lencsét viseld. Az optimális kontaktlencse viselése teljesen kényelmes, mintha nem is lenne ott. Amennyiben szúró érzést tapasztalsz, vagy nem mindig látsz vele elég élesen, akkor a paraméterek bizonyára nem jók. A szemszárazság is okozhat szúró érzést kontaktlencse esetén, ilyenkor kifejezetten a száraz, érzékeny szemre való lencsék javasoltak.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden tényező, amely a könnyfilm képződésére hatással lehet, megnehezítheti a kontaktlencse viselését. Ez elsősorban a cukorbetegséggel küzdőket, a hormonkészítményeket szedőket, vagy például a dohányosokat érinti. Bizonyos hormonális változások azzal járnak, hogy nagyobb mennyiségű fehérje rakódik le a lencséken, ami szintén nem hasznos. Természetesen a korszerű kontaktlencsék között számukra is megtalálhatóak azok a típusok, amelyek ideálisak lehetnek számukra, mindössze a csere gyakoriságára vagy például a viselés időtartamára érdemes jobban odafigyelniük az érintetteknek.